صدارت (۱۵)مشارکت مردمی و خشونت‌زدا در مدیریت دوران گذار و انتقال حاکمیت به ما مردم ایران-جلسه پانزده

علی صدارت– مشارکت مردمی و خشونت‌زدا در مدیریت دوران گذار و انتقال حاکمیت به ما مردم ایران-جلسه پانزدهم

تاریخ تولید و انتشار: امشب ۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۱ برابر با ۱۶ می ۲۰۲۲ دوشنبه 

زمان : ساعت۲۱ (۹ شب)به وقت ایران

پادزهر اضطراب گذار از استبداد:

«سند اساسی دوران گذار برای انتقال حاکمیت به مردم ایران»

http://alisedarat.com/1398/05/26/5108/ 

(این سند متعلق به هیچ شخص و گروه خاصی نیست، و صاحب آن در واقع، همگیِ خودِ ما مردم ایران هستیم. در نتیجه، ضمانت اجرایی اصول این سند هم همگیِ خودِ ما مردم ایران هستیم)

گفتگوی امروز را به شکل صوتی، در همین‌جا بشنوید:

در این سلسله جلسات پرسش و پاسخ، به بخشی از «سند اساسی دوران گذار، برای انتقال حاکمیت به مردم ایران» ، پرسش و پاسخ‌های مربوطه پرداخته می‌گردد. در بعضی جلسات، ابتدا مسائل روز مورد بررسی و تحلیل قرار می‌گیرند.

«این سند متعلق به هیچ شخص و گروه خاصی نیست، و صاحب آن در واقع، همگیِ خود ما مردم ایران هستیم. در نتیجه، ضمانت اجرایی اصول این سند هم همگیِ خودِ ما مردم ایران هستیم»

بخشی از سند گذار که در این جلسه بحث شد:

برای یادآوری: در جلسه گذشته، «هئیت حقیقت یاب و صلح همگانی» را مورد بحث قرار دادیم، و بحث به اینجا رسید:

۴ هئیت حقیقت یاب و صلح همگانی

اصل بیست و نهم: 

● از آنجا که…

…باید قربانیان توان دادخواهی پیداکنند، تا که با دردها و رنج‌های خویش، تنها نمانند و بتوانند به نظام جدید که بر میزان عدالت اجتماعی برپا می‌شود، اعتماد بیابند و امید به حال و آینده و شرکت در جامعه حقوند، آنها را از غم گذشته و یأس و احساس ناتوانی که گرفتارش هستند، برهاند.

در نتیجه، بمحض شروع بکار شورای موقت انتقال حاکمیت به مردم ایران، در رابطه با جرایم سیاسى- عقیدتى، با هدف ترمیم و جبران، بعد از رایزنى با احزاب و سازمانهاى مختلف سیاسى و شخصیتهاى مبارز و مستقل و فعالان جامعه مدنى و حقوق بشری و حقوقدانان، هیأت حقیقت یابی و صلح و آشتی همگانی، بر وفق ضوابط عدالت ترمیمی، مشغول بکار می‌شود. این هیأت وظایف زیر را دارد:

[علی صدارت:  با بررسی وقایعی که در میهن ما و در سایر کشورهایی که تجربه فروپاشی رژیم را پشت سر گذاشته‌اند، باید از همان ابتدا، خشونت‌زردایی را در صدر اولویت‌ها قرار دهیم، و اصول و قواعد خشونت‌زدایی را در سراسر وطن، به اجرا درآوریم. ضرورتی حیاتی است که ساز و کارهایی که در همان ابتدا منجر به نضج گرفتن تجاوزها به حقوق و خشونت‌هایی که بیش از چهار دهه شاهد آن بوده‌ایم را شناسایی کنیم و از عارض شدن مجدد آن‌ها پیش‌گیری کنیم.  از آقای لاجوردی منقول است که چند شکنجه و اعدام اول برایش مشکل بوده، ولی به تدریج برایش امری عادی شده است. باید ببینیم که لاجوردی‌های شکنچه‌دیده، چگونه به شکنجه‌گران مبدل شدند، و از همان ابتدا امکان این فاجعه را در نطفه خفه کنیم]

جلسه امروز را با بررسی وظایف «هئیت حقیقت یاب و صلح همگانی» شروع می‌کنیم، که از این قرار هستند:

۱ جمع آورى اسناد و مدارک در باره جنایتهای سیاسی ـ عقیدتی که در دو رژیم پهلوی و جمهوری اسلامی انجام گرفته‌اند. موارد نقض حقوق انسان مى‌توانند توسط مقامها و مأموران دولت و یا اعضای احزاب و سازمانهاى سیاسى و یا عقیدتى ارتکاب یافته باشند.

[علی صدارت: رسیدگی به رژیم ولایت مطلقه پهلوی هم بسیار مهم است، چرا که تجاوزها به حقوق و جنایت‌های آن رژیم، و حفظ ساختار آن رژیم بوده است که دستگاه خشونت‌گری و خشونت‌گستری رژیم پیشین بود که منجر به انواع و اقسام خشونت‌ها در قلمروهای سیاسی، و اقتصادی، و اجتماعی، و فرهنگی، و نیز خشونت‌های روانی در این رژیم گردید.]

۲٫ جمع آورى و دسته بندى کلیه شکایتها از مسئولان سابق و یا از افراد دیگرى که تصمیم‌های سیاسى و یا عملکردهاى سیاسی – عقیدتی‌شان منجر به جنایت شده است. هدف از این کار، یافتن حقیقت و گزارش نهائى آن به مردم ایران است. [علی صدارت: هدف از این کار، یافتن حقیقت و گزارش نهائى آن به مردم است، و فراهم آوردن شرایطی که از بازتولید عوامل خشونت‌گستری پیش‌گیری گردد، تا قربانیان جنایت، خود مبدل به جنایت‌کاران نشوند.   و دیگر اینکه مخاطب این پیام، فقط مردم ایران نیستند. تجربه خشونت‌زدایی در ایران، می‌تواند الگویی برای سایر کشورها بشود. خشونت، مسری است و اگر در سایر کشورها از میزان خشونت‌ها کاتسته شود، در نهایت شاهد آرامش و صلح و حقوقمداری بیشتری در ایران خواهیم بود.]

۳٫ این هیأت به شرح حال کلیه قربانیان و شرح ماوقع توسط بستگان و نزدیکان قربانیان گوش فرا میدهد. از قربانیان و بستگان و نزدیکان آنها می‌خواهد حقیقت و تمام حقیقت را بی‌کم و کاست شرح کنند.

۴ ـ بنابر وظیفه کشف حقیقت و ترمیم و جبران زیان وارده، هیأت «کشف حقیقت و ترمیم و جبران» تمامی مقامها و مأمورانی که حاضر به اعتراف به اعمال خود و یا دفاع از خود هستند را احضار می‌کند و به گفته‌هاى آنان گوش فرا می‌دهد. هیأت «حقیقت یابی و صلح» اصل را بر برائت می‌گذارد و با رعایت اصول راهنمای قضاوت، هدف را ترمیم و جبران زیانها و بازگویى حقیقت می‌شناسد. مظنونین تا یکسال بعد از تشکیل هیأت حق دارند خود را معرفی و تقاضا کنند هیأت اعتراف به عمل ارتکابی را از زبان آنها بشنود و تقاضای عفو کنند. 

[صدارت: با این یادآوری که از جمله لازم است ار پیدایش لاجوردی‌ها و خلخالی‌ها و… از همان ابتدا جلوگیری کنیم]

۵٫ کلیه جلسات هیأت «حقیقت یابی و صلح» در رابطه با قربانیان و متهمین علنی هستند. مگر به درخواست خانواده قربانیان و یا تشخیص هیأت به لحاظ تأمین امنیت. کلیه وسایل ارتباط جمعی حق حضور در جلسه‌ها را دارند. بازگویی‌ها و اظهارات قربانیان و مرتکبان شفاف و در وقت مقتضى در اختیار مردم قرار می‌گیرند حتی اگر پخش مستقیم به ملاحظه حفظ امنیت و یا خواست خانواده‌ها بلافاصله انجام نگیرد.

[صدارت: یک بانوی هموطن کورد که از زندان‌های رژیم زنده بیرون آمده بود، در خارج از کشور، در مورد تجاوز جنسی یکی از بازجوها به افشاگری پرداخت. این بانوی هموطن دلیر گزارش داد که بازجو در هنگام تجاوز به وی گفت: «…کاری می‌کنم که  از خجالت، حتی نتوانی سرت را بالا بگیری…» خجالت کشیدن و شرم و پشیمانی، مربوط به بازجو است. جنایت‌هایی که بر قربانیان رفته است، باید به اطلاع مردم برسند تا حرمت ارتکاب به جنایت‌ها در جامعه بالا برود و شرایطی فراهم نشود که در داخل زندان‌ها، زندانبانان باز هم به راحتی در جنگ روانی شکست بخورند و کسانی که به حقوق آنها تجاوز شده است، خود مبدل به تجاوزگران به حقوق نشوند]

۶ . عفو مشروط و فردی و منوط به ترمیم و جبران است. و نیز، موکول است به اعتراف به حقیقت. عفو نمی‌تواند بدون اعتراف به حقیقت بعمل ‌آید. عفو نمی‌تواند جمعی و گروهی باشد. حکم عفو تنها در باره جرائم و جنایتهای غیرقابل جبران اما قابل ترمیم مانند قتل، شکنجه، حبس‌کردن و… که در رابطه با مسائل عقیدتى ـ سیاسى-دینى ارتکاب شده‌اند صادر مى‌شود و در باره جرائم جبران‌پذیر مانند دزدى، سؤ استفاده‌هاى مادى و رشاء و ارتشاء و… صادر نمى‌شود.

۷٫ هیأت بنا بر مورد، متخلفان و جنایتکاران را از مناصب دولتى و انتخابى محروم می‌کند. 

۸٫ در صورت کتمان حقیقت از سوى مرتکب جرم و جنایت، سر و کار او و افرادى که حاضر به شهادت دادن نمی‌شوند، با قوه قضائى است. این قوه در باره مرتکب یا مرتکبان هر جرم یا جنایت قضاوت و بر وفق قانون، در باره آنها، حکم صادر می‌کند.

۹٫ هیأت «کشف حقیقت و ترمیم و جبران» به غیر از صدور حکم عفو، با شرایط بالا، حق محاکمه ندارد. قضاوت بر عهده قوه قضائى است. بعد ازگذشت دوازده ماه، هیأت،  اطلاعات جمع آوری شده در باره کسانی که عفو نشده‌اند را به تدریج در اختیار دستگاه قضائى قرار می‌دهد.

۱۰٫ هیأت فهرستى از قربانیان تهیه می‌کند و گزارش نهایی‌اش باید شامل این فهرست باشد. این هیأت فهرستى نیز از وابستگان قربانیان و پیشنهادهای لازم برای ترمیم یا جبران مادى و معنوى ستم روا رفته بر قربانیان و وابستگان آنان را ارائه می‌کند.

۱۱٫ این هیأت تا زمانی که رسیدگی به تمامی موارد را به پایان نبرده‌است، بکار خود ادامه می‌دهد. مگر این که، در پی استقرار دولت حقوقمدار، هیأت گزارش کار خود را به مجلس تقدیم کند و مجلس به ادامه کار آن رأی ندهد.

۱۲٫ دوران مورد رسیدگى این هیأت، دوران دو رژیم پهلوی و جمهوری اسلامی است. حداکثر مدت کار این هیأت چهار سال است. بعد از پایان مدت چهار ساله، هیأت گزارش کامل خود را به مردم ارائه می‌کند. این گزارش بعنوان سند رسمى منتشر مى‌شود. مجلس منتخب مردم می‌تواند بعد از پایان دوره چهار ساله، مأموریت هیأت را تمدید کند.

❊❊❊❊❊

مطلب را همچنین می‌توانید به شکل صوتی، در رسانه‌های ذیل بشنوید و هم‌رسانی بفرمایید:

واتساپ با شناسه: 

علی صدارت-نظر، خبر، تحلیل

با آدرس:

https://chat.whatsapp.com/IT11IqMZ44v9L62gPRghhu  

تلگرام:

https://t.me/sedaratMD/1411

اپل پادکست Apple Podcasts :

https://podcasts.apple.com/ca/podcast/%D8%B9%D9%84%DB%8C-%D8%B5%D8%AF%D8%A7%D8%B1%D8%AA/id1526471145

❊❊

مطلب را به صورت تصویری در این‌جا ببینید و در هم‌رسانی مشارکت بفرمایید: 

اینستاگرام:

https://www.instagram.com/tv/CdqTxBagq4w/

یوتیوب:

https://www.youtube.com/watch?v=5F5nj6jc20A

لینک سایر جلسات گفتگو در باره  سند اساسی دوران گذار  برای انتقال حاکمیت به مردم ایران:

جلسه اول:

http://alisedarat.com/1400/11/18/8422/

جلسه دوم:

http://alisedarat.com/1400/11/25/8442/ 

جلسه سوم:

http://alisedarat.com/1400/12/02/8472/ 

جلسه چهارم:

http://alisedarat.com/1400/12/09/8480/

جلسه پنجم:

http://alisedarat.com/1400/12/16/8514/ 

جلسه ششم:

http://alisedarat.com/1400/12/23/8537/ 

جلسه هفتم: اصول ۷ تا ۹ 

http://alisedarat.com/1401/01/01/8558/ 

جلسه هشتم: اصول ۱۰ تا ۱۳ 

http://alisedarat.com/1401/01/08/8612/ 

جلسه نهم: اصول ۱۴ و ۱۵ 

http://alisedarat.com/1401/01/15/8698/

جلسه دهم: اصل ۱۶

http://alisedarat.com/1401/01/22/8711/

جلسه یازدهم: اصل ۱۶

http://alisedarat.com/1401/01/29/8720/ 

جل سه دوازدهم: اصول ۱۷ تا ۲۱ 

http://alisedarat.com/1401/02/05/8731/

جلسه سیزدهم: اصول ۲۲ تا ۲۸ 

http://alisedarat.com/1401/02/12/8745/

جلسه چهاردهم: اصل ۲۹

http://alisedarat.com/1401/02/19/8766/ 

جلسه پانزدهم: اصل ۲۹ 

http://alisedarat.com/1401/02/26/8780/ 

جلسه شانزدهم:

http://alisedarat.com/1401/03/02/8794/ 

جلسه هفدهم: اصول ۳۷ تا ۴۵

http://alisedarat.com/1401/03/09/8860/ 


بیشتر از رسانه‌های ملیِ همگانی به‌مثابه شاخه‌ چهارم دولت ❊سایت شخصی علی صدارت❊ کشف کنید

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

پیمایش به بالا

بیشتر از رسانه‌های ملیِ همگانی به‌مثابه شاخه‌ چهارم دولت ❊سایت شخصی علی صدارت❊ کشف کنید

برای ادامه خواندن و دسترسی به آرشیو کامل، اکنون مشترک شوید.

ادامه مطلب