گزارش ماهانه؛ نگاهی اجمالی به وضعیت حقوق بشر ایران در بهمن ۹۴

gozaresh-mahane1

خبرگزاری هرانا – آنچه در پی می آید گزارش اجمالی وضعیت حقوق بشر در ایران در دوره زمانی بهمن ماه ۹۴ است که به همت نهاد آمار، نشر و آثار مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران تهیه‌شده است. این گزارش با توجه به حجم محدود آن و نیز به دلیل عدم اجازه فعالیت گروه‌های مستقل مدافع حقوق بشر در ایران نمی‌تواند بازتاب‌دهنده کامل وضعیت حقوق بشر در ایران باشد.

لازم به یادآوری است بخش آمار این تشکل به‌ صورت سالانه گزارش مفصل‌تر خود را به اشکال آماری و تحلیلی از وضعیت حقوق بشر در ایران منتشر می‌کند.

گزارش تفصیلی، آماری نقض حقوق بشر در بهمن ماه ۱۳۹۴

در بهمن ماه سال ۱۳۹۴ نقض سامانمند حقوق بشر در ایران همچون گذشته ادامه داشت ولی در این ماه شاهد اعدام کمتری نسبت به ماه های گذشته بودیم.

اعدام

خوشبختانه در بهمن ماه ۹۴ تعداد خیلی کمتری از زندانیان نسبت به ماه گذشته اعدام شدند که از گزارشات اعدام در این ماه باید به اعدام دو  زندانی در یزد، اعدام در کرمانشاه و اعدام یک زندانی در یاسوج اشاره کرد که اغلب این اعدام‌ها مخفیانه و بدون پوشش رسانه‌های دولتی انجام شد.

در بهمن ماه ۱۳۹۴ در کنار تمام اعدام‌های صورت گرفته شاهد بخشش و نجات ۶۸  نفر از محکومین به قصاص بودیم که رهایی از اعدام پس از ۱۱سال، گذشت خانواده مشهدی از قصاص قاتل فرزند ۱۹ ساله‌شان، بخشش و گذشت از قصاص پس از ۵ سال در یزد، بخشش و گذشت از قصاص یک زن در اردبیل، رهایی از اعدام، ۸ سال پس از قتل در خیابان و گذشت از قصاص در اهواز از جمله انها بود.

حقوق اقلیت‌ها

این ماه همچنین با تداوم تعرض به حقوق اولیه اقلیت‌های قومی و دینی در ایران همراه بود که در بخش اقلیت های قومی بازداشت اسدالله اسدی در تبریز،  بازداشت دو بلوچ در استان گلستان، کشته شدن یک جوان در روانسر با گلوله مأمور نیروی انتظامی، شلیک به شهروندان در سیستان‌وبلوچستان؛ دست‌کم ۵۲ کشته و زخمی در یک سال، بازداشت گروهی از اتباع پاکستانی در اصفهان  از جمله انها بود.

در رابطه با نقص حقوق شهروندان بهایی همچنان شاهد تبعیض و آزار و اذیت بودیم، گزارش، احکام سنگین برای بهاییان در استان گلستان  ازجمله آنان بود.

در رابطه با نقص حقوق شهروندان اهل سنت نیز شاهد تبعیض و آزار و اذیت کمتری بودیم، گزارشات کشف دستگاه های شنود در دفتر امام جمعه اهل سنت زاهدان ازجمله آنان بود.

حقوق کودکان

درزمینهٔ حقوق کودکان نیز گزارشاتی منتشر شد که برجسته‌ترین آن‌ها عبارت بود از: آموزش کودکان برای فتح تل‌آویو، مادر کودک‌آزار و مرگ پسر سه ساله ، تنبیه بدنی یک دانش آموز بهمنابتی توسط معلم ، گرداندن ۲ کودک در شهر به جرم شکستن شیشه فروشگاه، ترک تحصیل دانش آموزان عشایر دزفول به دلیل نبود جاده و مردی که دخترش را ۱۶ میلیون تومان فروخت.

حقوق زنان

در ماهی که گذشت قدم جدی و تازه ای برای تحقق شعار برابری جنسی از سوی دستگاه حاکمه برداشته نشد، زنان ایرانی همچنان شاهد نقض متعدد حقوق خود بودند، از پراهمیت‌ترین گزارشات نقض حقوق بشر در حوزه حقوق زنان به زن‌کشی به اتهام خیانت و رابطه نامشروع، صلاحیت هیچ‌ یک از زنان کاندیدای مجلس خبرگان تأیید نشد، علم‌الهدی: مدال گرفتن زن با ظاهر نامناسب ننگ است، قتل ناموسی در کرمان؛ مقتول قصد آزار و اذیت مادرم را داشت، جلوگیری از ورود تماشاگران زن به بازی‌های والیبال ساحلی کیش اشاره کرد.

کارگری

رویدادها و اخبار کارگری در بهمن ماه، بسان ماه‌های گذشته پرشمار بود ازجمله انها، داود رضوی فعال کارگری به پنج سال حبس محکوم شد، یک فعال کارگری در سقز به زندان محکوم شد، بازداشت بیش از ۲۰ کارگر مس خاتون آباد، ضرب و شتم کارگران یک کارواش توسط عوامل شهرداری، و همچنین در این ماه ۳۴ نفر به علت فقدان ایمنی در محل کار جان خود را از دست دادند.

اصناف

در حوزه اصناف و حقوق صنفی هم این ماه خالی از حوادث نبود چنانکه: بزرگترین رستوران شرق تهران به دلیل عدم رعایت مسائل شرعی پلمپ شد، در انتظار آزادی به قید وثیقه؛ دادگاه اسماعیل عبدی برگزار شد، تجمع کافه‌داران در اعتراض به پلمب ۱۵۰ کافه در تبریز و درگیری شدید ماموران شهرداری با دست‌فروشان از برجسته‌ترین‌های این رسته بودند.

بهداشت و محیط زیست

درزمینهٔ ی بهداشت و محیط‌ زیست در این ماه گزارشات اندکی منتشر شد که غالب آن‌ها با موضوع الودگی هوا در کشور بود که  مرگ سالانه حدود شش هزار نفر در کشور بر اثر آلودگی هوا، فاضلاب‌ پنج بیمارستان گیلان به تالاب انزلی می‌ریزد، مرگ ۷ هزار و ۳۷۸ نفر بر اثر ابتلا به ایدز در ایران ازجمله آنان بود.

گزارش‌های مورد توجه

در این بخش سعی شده به گزارش‌هایی از نقض حقوق بشر در بهمن ماه که با حساسیت و توجه بیش‌تری از سوی افکار عمومی مواجه شدند، اشاره شود. بدیهی ست که این توجه بیش‌تر، الزاماً به معنی شاخص بودن این دسته از گزارش‌ها به لحاظ حجم نقض حقوق بشر نیست.

ازجمله گزارش ها با توجه خاص می‌توان به: کودکان کار در کوره‌های آجرپزی جنوب تهران، کنسرت کاوه یغمایی به دلایل نامشخص لغو شد، آتنا دائمی به قید وثیقه آزاد شد، قتل ناموسی در کرمان؛ مقتول قصد آزار و اذیت مادرم را داشت، پرتاب گاز اشک آور در یک جلسه سخنرانیر و گزارش رکورددار ازدواج کودکان؛ ازدواج همزمان پسر ۱۶ ساله با ۲ دختربچه، اشاره کرد

گزارش‌های حقوق بشری، در سایه‌ی کم توجهی

در مقابل بخش قبل، بسیاری از گزارش‌های حقوق بشری اساساً باکم توجهی و بعضاً بی‌توجهی رسانه‌ها و افراد فعال در شبکه‌های اجتماعی که به هر ترتیب تشکیل‌دهنده‌ی قسمتی از افکار عمومی هستند؛ روبه‌رو شدند. گفتنی است این نوع کم توجهی‌های بعضاً غیر تعمدی یا بعضاً تبعیضات هدفمند، زمینه بیشتری از تداوم و گسترش نقض حقوق بشر را فراهم می‌آورد.

دو ماه بازداشت و بی‌خبری از دو روحانی اهل سنت، حضور ۲۵۰ کودک در زندان‌های ایران، در ۱۰ ماه گذشته؛ ۳۰ مورد کودک‌آزاری در مازندران، هیمن اورامی نژاد؛ حکم اعدام یک کودک-مجرم قطعی شد و صدور حکم اعدام در ملاء عام برای یک محکوم  از گزارش هایی بود که در سایه کم‌توجهی از سوی افکار عمومی قرار گرفتند.



بیشتر از رسانه‌های ملیِ همگانی به‌مثابه شاخه‌ چهارم دولت ❊سایت شخصی علی صدارت❊ کشف کنید

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

پیمایش به بالا

بیشتر از رسانه‌های ملیِ همگانی به‌مثابه شاخه‌ چهارم دولت ❊سایت شخصی علی صدارت❊ کشف کنید

برای ادامه خواندن و دسترسی به آرشیو کامل، اکنون مشترک شوید.

ادامه مطلب